Slået hjem af penis

blog kampdag hjerte

Jeg giver mig: Der ER kun brug for mandekampdage. Fordi penis. Jeg føler mig sgu som Winston i den lykkelige slutning i 1984: Jeg elsker Store Broder. Jeg er taknemmelig og kærlig, opfyldt af tillid og endelig renset for mine unormale, usunde vrangforestillinger. De er ætset og banket, talt og hamret og brændt ud af mig, i sandhedens navn.

blog kampdag store broder

Det med at kvinder tjener mindre, ejer mindre, arbejder mest i hjemmet – jeg dropper tanken om det. Det med, at der stadig kun er godt 20% kvindelige eksperter på TV – ifølge en ny EU-rapport – og at det er samme tal som for 38 år siden, selvom der er kommet flere kvindelige eksperter siden. It don’t matter.

Og så en af ugens store nyheder, der oven i købet kom tre dage før kvindekampdagen: Det med at 52 % af danske kvinder udsættes for sexchikane og kønsrelateret vold ifølge en anden ny EU-rapport. At danske kvinder er de mest kønsvold- og sexchikaneplagede i hele EU. Ja, den var der ikke så mange der forholdt sig til – udover at man fandt en ekspert, der kunne sige, at rapporten sikkert ikke var til at regne med.

Nyheden havnede da også kun på Politikens side 2 da den kom, mens lederpladsen den dag var forbeholdt noget om at danske par vist ikke har sex tit nok. Og i det følgende døgn brugte de store nyhedsmedier en og samme ekspert til at dække nyheden om EU-rapporten, fordi vedkommende sad med sandheden: En personlig fornemmelse af, at danske kvinder nok har overdrevet helt vildt i undersøgelsen – at de nok er mere sippede i forhold til sexchikane i forhold til for eksempel østeuropæiske kvinder. Selvom rapporten spurgte konkret til, om man f.eks. havde fået en lussing, og så kunne man svare ja eller nej. Men østeuropæiske kvinder ville åbenbart oftere svare nej til sådan et spørgsmål, fordi de ikke tager så meget på vej og også synes en lussing indgår i en hyggelig flirt  - det konkluderede jeg på eksperten og alle overskrifterne, og da de alle var enige om at kalde rapporten grotesk osv – så må det jo næsten være mig, der har været unormal?

Det hele faldt endeligt på plads for mig i går, på kvindernes internationale kampdag. Alle medier var for det første enige om, at vi ikke skulle tage det med “kvinde”kampdag bogstaveligt. Vi skulle meget hellere tale om, at det største ligestillingsproblem i Danmark handler om mænds fædrerettigheder.  Altså det skulle vi hellere tale om netop på kvindekampdagen, og det skulle på forsiderne og i DRs radioaviser osv. Og da jeg så så Politikens tegning i går, med titlen “kampdagen” – ja, så blev den sidste rest af mit tidligere mindset ligesom skrabet ud af mit kraniums inderside, ligesom Winston i 1984 oplever det efter en række måneders ophold i Ministeriet for Kærlighed.

blog kampdag miniluv

På tegningen ses en stor, grov og rasende kvinde i et supermarked, hvor en lille, undselig og uskyldig mandsling ved et uheld er kommet til at støde ind i hende med sin indkøbsvogn – hvor han har bleer, for det er jo mest mænd der køber bleer, og det er faktisk ret synd og et tegn på, at kvinder koster rundt med dem. Men det bedste er, at kvinden råber til ham: “AV FOR SATAN! DIT VOLDELIGE SVIN, JEG SKAL KOMME EFTERDIG – SKA` JEG! I EN EU-RAPPORT!”

blog kampdag igen

- Og da indså jeg, at kvinder jo altid er mænd fysisk overlegne og derfor ikke kan udsættes for vold fra mænd – og at de er ekstremt konfliktsøgende, nærtagende, grove og aggressive – og at hele EU-rapporten følgelig er noget totalt pis. Nej, hvor var det sjovt at indse det på den måde!

Det havde også hjulpet på min opdragelse, at jeg dagen før havde hørt radio 24syv om hverdagssexisme. Her var der en ung pige i studiet, der fortalte forsigtigt om hvordan hun havde følt det ubehageligt, da hun en nat på gaden blev opfordret af to mænd til at komme med hjem og lave en trekant. Værten fremførte muntert, at han skam ville have syntes det var smigrende, hvis han havde mødt to piger, der havde foreslået ham det samme. Han kom godt nok i tanker om en gang på en bøssebar, hvor han var blevet raget på konstant i de fem minutter, han kunne holde ud at være der, og at det havde været meget ubehageligt. Men det så han bort fra, og da en lytter kom igennem og forklarede ham, hvad hverdagssexisme og sexchikane er, og hvor dårligt det føles at blive udsat for det, grinede han så højt og vedholdende, at han overdøvede det meste af det hun sagde. Det gjorde han ikke, da den næste lytter kom igennem – ligesom han heller ikke stillede modspørgsmål, for det var åbenbart en kærkommen fornuftens stemme, som han naturligvis gav frirum til at sætte tingene på plads: Denne lytter påpegede, at kvinder selv er ude om det, når de går på gaden om aftenen, og at mænds hjerner desuden fungerer helt anderledes end kvinders – mænd kan ikke styre sig, og de ved ikke rigtigt hvad de gør, hvis de har fået lidt at drikke..

Så alt i alt er det med kvindernes kampdag åbenbart noget pjat. Man kan selvfølgelig hævde, at det at insistere på at tale om mænds problemer på en kvindekampdag, og sige, at mændenes problemer er større end kvindernes, kan svare til at man bruger en konferencedag om racisme på at tale om den hvide races ubehagelige skyldfølelser.

Men – helt ærligt. Det kan godt være, at danske kvinder får nogen på låget og ikke har det helt optimalt. Men mål det lige op imod hvordan mænd egentlig har det. Når vi nu lægger sammen, hvad vi har lært i medierne: At mænds hjerner fungerer anderledes end kvinders, de kan ikke navigere socialt og afgøre, om de opfører sig grænseoverskridende, de har meget større behov for anerkendelse og hjælp, de kan ikke sidde stille i skolen, deres seksuelle behov skal opfyldes omgående, de er små og undseelige og konstant bange for kvinder, de bliver forkastet som kæreste- og far-materiale af de fleste kvinder(skriver Politiken i deres serie om “Kræsne Kvinder” der belyser hvorfor der er så mange enlige mødre). Jeg har hidtil aldrig selv kunnet se det, for jeg har ved et eller andet sammentræf mødt flest mænd, der ikke levede op til denne mediefremstilling – og forholdsvis få, hvor man kunne sætte kryds ved flertallet af punkter. Men heldigvis kan både privatejede medier og dem med public service-kroner i ryggen oplyse mig. Og jeg kan omsider se, at vi overhovedet ikke bør TÆNKE, at kvinder har problemer. Glem det og vær glad. Penis er trumf.

16 thoughts on “Slået hjem af penis

 1. Tak for et velformuleret indspark.

  Jeg er som mand ærligt altid nervøs for at udtale mig i kønsdebatten, da den er præget af mange følelser. Ikke ubegrundet. Men, man risikerer nemt at blive taget til indtægt for en masse man ikke mener.

  Men, jeg er også en af disse mænd der reagerer når kønsdebatten kører.

  Grunden er at jeg arbejder i et typisk kvindefag, er opvokset i en børnehave hvor man ikke måtte lege med legetøjspistoler, så film om ligestilling og diskuterede dem bagefter. Det siger sig selv at diskussionen i den alder, blev at lytte til en pædagog der fortalte hvorfor kvindekamp var vigtig. Og det var den fordi det mænd undertrykte kvinder.

  Der er der mange mænd der gør. Der er også kvinder der undertrykker mænd. Der er mænd der undertrykker mænd og kvinder kvinder. Hele den vestlige verden kan man vist roligt sige i det store billede undertrykker resten af verden.

  Undertrykkelse har der været meget mere af og de sidste 150 år har vi her i vores del af verden kommet en del af den til livs. Det er sket med berettiget kritik af dem der undertrykte andre.

  Nu kommer jeg til min pointe.

  Jeg kan ikke læse en rapport, dit indlæg eller andre artikler uden at jeg får at vide at mænd (pluralis) undertrykker kvinder.

  Altså at jeg undertrykker mine medsøstre. Det er så med ulige løn, sexuelle krænkelser, vold osv.

  Det gør jeg altså bare ikke.

  Kønsdebatten er desværre forfejlet i sin form. Der er masser af søde mænd der mener at de ting i kritiserer er forkerte. Men, I får dem lige imod jer når I siger at det er dem der gør det mod jer.

  Nu kan man sige at det skal vi bare kunne læse igennem og selv regne ud. Men, det er nu altså sværere end man lige skulle tro. Man mærker en forurettet harme og lyst til at reagere imod beskyldningen. Det tror jeg så nogen af mine medbrødre (virker ikke lige så godt som medsøstre) så håndterer noget primitivt. Faktisk på en måde der forstærker jeres oprindelige anklage må jeg medgive. Jeg tænker hver gang, hold nu op mand.

  Så min bøn er at kønsdebatten udarter sig mere præcist og målrettet på der hvor problemerne reelt findes. For selvfølgelig har I ret i at det gør de.
  Det gør det for os alle. Alle er utilfredse over et eller andet. Får for lidt i løn, bliver krænket af nogen, bliver ikke set eller hørt. Det er bare ikke det andet køn der gør det mod en. Det er enkelt personer der så har et køn der gør det.

  At der så I mange magtpositioner mest sidder mænd, skal vist ses som at vi er i en transaktionsfase. Det tror jeg ikke der nødvendigvis gør om 50 år. Tendensen er ret klar. Der kommer flere og flere kvinder ind i ledelserne. Nogen vil så ønske det gik stærkere. Det må de godt synes. Men, håber vi alle ser det samme.

  Så har jeg selvfølgelig nogen medbrødre (prøver den lige igen) som opfører sig grænseoverskridende og krænkende af en sexsuel karakter. Jamen, det er altså ulovligt og dem vil og vil og vil jeg ikke tages til indtægt for. Det er enkeltpersoner (måske mange af dem) som ikke har lært almindelig impulskontrol, respekt for andres grænser, opfatter andre som objekter. De skal da selvfølgelig stoppes i deres forehavende. Men, at tørre den af på alle mænd. Den holder altså ikke.

  Det ved I faktisk godt når I tænker over det.

  • Hej Hans. Jeg kan se, at du selv vælger at tørre en klage af på alle kvinder – med dit konstante bruge af “I”. Faktisk ved du godt når du tænker over det, at den ikke holder. Ikke mindst fordi en lang række mænd har samme holdning, som jeg giver udtryk for i mit blogindlæg. Så skulle de altså også tørre et eller andet af på sig selv? Men nu kommenterer du på mit indlæg – det er skrevet af mig, så jeg svarer også kun for mig selv og ikke for et eller andet diffust antal personer, som du hentyder til. Jeg ved ikke, hvad du mener at jeg tørrer af på alle mænd. Jeg beskæftiger mig i mit indlæg med mediernes prioriteringer omkring kvindernes internationale kampdag. Den prioritering – som generelt har haft et primært fokus på mænds problemer og været vinklet på at bagatellisere kvinders – synes jeg er ensidig.

  • Ok, jeg har postet det her i bunden af tråden, men så opdage jeg at man kunne svare direkte på indlæg, så her er den igen :-)

   Hej Hans

   Jeg synes faktisk at du har fat i en rigtigt vigtig og god pointe. Hvem er det der undertrykker hvem?

   Ved første øjekast og med blik på statistikker og fordelinger og repræsentation i diverse bestyrelser, ligner det, at det primært er mænd, der primært undertrykker kvinder.

   Men det er ved første øjekast!

   Ved andet øjekast, og når man begynder at kigge lidt ned i strukturerne det hele fungerer i, opdager man (jeg) at sexismen praktiseres af både mænd og kvinder som et. Mine ikke-feministiske veninder, er præcis ligeså stereotype, som mine mandlige venner, og det udmønter sig i sexisme ret tit. Det gør bare mest ondt på mig, når det er mændene, fordi de har så meget magt.

   Men begge køn bekender sig til vores kønsstereotypier.

   Og hvis man er enig så langt, kan man måske kalde mænds sexistiske adfærd, en effekt af deres kønsstereotypi, og så kan man sandsynliggøre, at mænd der er sexistiske ikke gør noget som helst anderledes end kvinderne der erkender sig til deres kønsstereotypi. Konsekvenserne er bare anderledes.

   Det er min klare erfaring, at feministerne altid er dem der taler om disse ting. De taler om at det er de underliggende strukturer der styrer og at det er vores værdisystem der er forældet og forkert, ikke mennesker. De taler sjældent om at ”mænd” er syndere og ”kvinder” er ofre. Den del af debatten ser jeg mest hos dem der ikke vil anerkende at det er et problem.

   Nogle gange, når man er en af dem, der faktisk synes at der er et strukturalistisk problem der ligger og summer bag alt det andet, og man derfor begynder at diskutere tilsyneladende ufarlige ting (de der ting hvor man tænker ”hvordan fanden kan det nu være et problem”), bliver folk vrede og fatter ikke at man kan ”hidse sig så meget op” over noget så ligegyldigt. Det er enormt trættende og man oplever at man har den samme diskussion igen og igen og igen. Mange af de retoriske greb der bliver brugt i disse diskussioner, har fået betegnelser i de feministiske grupper, og derfor kommer man lidt til at affærdige det ”modstanderen” opfatter som god kritik med et af disse begreber (fx mansplaining, derailing osv). Det virker på mange som vrede eller som indignation og så er det at folk går i forsvarsposition.

   Jeg tænker at vi feminister kunne få meget ud af at acceptere, at personen på gaden, bare ikke ved det samme om emnet som os, og derfor ikke ser det samme som os. Det ville i hvert fald give os mulighed for at forbedre vores kommunikationsstrukturer 

 2. Hmmm…jeg synes også det er rigtigt synd for jer alle sammen – for ligesom vi er rigtigt mange mænd….(når man læser din blog og alle jeres kommentarer, er vi både mange mænd der undertrykker kvinder, men heldigvis også mange der er dejlige ??? kan I ikke være lidt mere konkrete og/eller konsekvente)…..der elsker alle vores danske kvinder for dét de er og helt givetvis i ny og næ kommer til at træde over grænsen i begejstring, for umiddelbart bagefter at få skyld for at være undertrykker…..og lidt senere få at vide at vi ikke er galante og opmærksomme nok (det er sgu ikke nemt).

  Heldigvis forfordeler man nu kvinder til forskning og belønner de offentlige institutioner der ansætter kvinder frem for mænd (pyt med om vi bruger skattepengene på den dygtigste kompetence) og heldigvis er vi ved at tvinge bestyrelserne til at ansætte kvinder, så vi er sikre på at vi får nogle rigtig, rigtig gode bestyrelse, der alle sammen består af den samme håndfuld kvinder – FOR DER ER IKKE ANDRE DER VIL…egnet eller ikke egnet. Der er vle nærmest tale om rigtig usund enavl!

  Det er ligesom ligeløn. Det er godt vi kæmper for ligeløn. For det findes jo slet slet ikke….men nu vi er i gang. Monstro man ikke kunne lave en undersøgelse der viser at folk med trang til eget køn tjener enten mere eller mindre end mænd….eller måske kvinder…det er da bestemt homofobi. DET skal vi altså heller ikke finde os i, ligesom vi heller ikke på nogen måde skal finde os i at løngennemsnittet i Jylland er lavere end i Hellerup…det er da frækt. Det er bestemt diskrimination af Jyder. Lad os lave en kampdag for jyder.

  I har det altså hårdt og rigtig uretfærdigt i stakkels kvindfolk – jeg føler med jer. Og hvor er det dog også frækt at bruge Kvindernes kampdag til at gøre status og glæde sig over hvor meget der er sket og stille spørgsmålstegn ved om det nu ikke er tid til at fokusere lidt anderledes, siden stemmeretten blev indført for kvinder – for DET er værd at mindes på dagen, ligesom det er værd at mindes de kvinder der for snart langtid siden har skabt grundlaget for den lige ret vi alle har på tværs af køn – for sådan er det jo og så er den altså heller ikke længere.

  Nap en tudekiks og kom ind i kampen – tsk

  Hilsen
  Kvindebedåreren – på den fede feminine måde

  • Hej Lars – tudekiksen får du selv. Du har øjensynligt været blændet af tårer da du læste mit blogindlæg, siden du i den anledning snakker om at det er “frækt at bruge Kvindernes kampdag til at gøre status og glæde sig over hvor meget der er sket.” Det har jeg jo slet ikke skrevet et ord om! Prøv at øve dig i lidt mere relevante kommentarer næste gang. Nogen der relaterer til det indlæg, du kommenterer. Hænderne op af lommerne, Lars – og så ind i kampen igen!

   • uha jeg har virkelig ondt af jer danske kvinder. I får prioritet på jobs, og det eneste i har at kæmpe for er at få rabat i supermarkeder, hvilket desuden er meget diskriminerende overfor mænd. Hvis i går så meget op i ligestilling hvorfor så ikke snakke om lande der rent faktisk har brug for det vi har det allerede i Danmark. Det er ikke en børnehave, og det er da absurd at særbehandle på grund af køn… jeg troede i var stærke, og uafhængige hvorfor skal i så have ekstra frynsegoder?

    Jeg er enig i det lars siger… Jeg hader ikke kvinder, tværtimod men hvad med at fokusere der hvor der er brug for det istedet for at koge suppe på et ben der er alt alt for gammelt.

 3. Hvor er det befriende at du gider! Tak! Jeg har en lille søn og han skal da ikke vokse op med forkvaklede forestillinger om mænd som ofre. God kamp…

 4. Hvis den omgang sarkasme ikke går rent ind, så er der intet der virker :D

  Jeg har på min FB side fra tid til anden sat artikler om nogle af disse emner ind, og hver gang er den sikker at to -tre personer (af hankøn) føler sig så stødte og forurettede at de, uden rigtig at SE på det store billede, begynder at hagle det hele ned, med argumenter som “det har vi hørt nok om”, og “hvad med fædre og deres rettigheder”.

  En begynder sin tre kommentarer lange rant sådan her:

  “Jeg må indrømme at jeg har svært ved overhovedet at læse artiklen. Jeg har altid været stærkt tilhænger af ligestilling, men jeg har efterhånden oplevet så meget hykleri og dobbeltmoral fra kvinder, at jeg kærer mere for mænds ligestilling. ”

  Der vil altid være hykleri og dobbeltmoral, og det både fra mænd og kvinder. Det vil sige at hvis et par ekskærester har været over disse mænd, så undermineres hele problematikken til hykleri og dobbeltmoral, mens det uden skrupler overføres til ALLE kvinder.

  Helt ærligt… hør nu hvad der bliver sagt, istedet for at gå så voldsomt i forsvar. Det er ikke en krig – det er sgu for helvede et ønske om at vi skal fungere sammen i et samfund af mænd OG kvinder. Sammen!

  Ellers lavede vi da bare mande -og kvindebyer, og så kunne vi ses et par timer ad gangen, inden vi tager hjem igen.

  Der findes en hel del mænd, som opfatter det vi kalder for “hverdags-sexisme” som helt almindelig omgangstone. Og de mænd er desværre mange… og værst er, at de nok aldrig kommer til at fange den lange ende.

  Og så findes der en hel del skønne, dejlige mænd, som har fattet at kvinder ikke tager det som et kompliment at blive sexualiseret og undermineret i jobs, på grund af deres køn. Og dejligt! Dem har jeg bl.a. en af her hjemme. Jeg er pisse heldig!

  Og det er HELT til at forstå at disse mandlige individer må føle det trættende og irriterende at blive mindet om denne kvindekamp, denne frigørelse fra sexisme, fordi sådan er de jo ikke selv!!

  Men I skønne mænd, som har lugtet lunten, se bort fra det, og vid i jeres stille sind at I har jeres på det rene. :)

  Og for bare at afslutte det her: feminisme er ikke lig med mandehad, og det er ikke et forsøg på at få skabt et kvindedomineret samfund. Det handler om at rollerne er ligeligt fordelt. Basta.

  • Kære Stella. Tak skal du have:-)
   Ja, det er utroligt, så voldsom modstand det vækker, når man bringer disse problemer op. Mange begynder bare at råbe, inden de har lyttet.
   Og det med, at det handler om mandehad, er en sikker genganger i debatterne. Det er sjovt, at vi egentlig taler så lidt om kvindehad – og at det ikke er noget, folk føler at de skal skynde sig at tage afstand fra. Kvindehad kunne man ellers ret beset godt skyde i skoene på alle dem, der insisterer på at der ikke findes sexisme, at kvinder bare er sure, sippede og hysteriske osv. Når man ikke kan lide sexisme, er det jo ideologien, man er imod – ligesom man kan være imod racisme uden at hade alle hvide mennesker.

 5. Åh , hvor befriende et indlæg.
  Tak for det.
  Jeg blev bare så træt af at høre om de stakkels fædre
  Og om de sarte danske kvinder der ikke kan tåle en på skrinet.

 6. Det var en til mellemgulvet.
  Funderer over hvad man gør, når man nu ellers prøver at opføre sig ordentligt i det daglige overfor det modsatte køn.
  Det er vel noget med at blive ved med at gøre opmærksom på situationen, som du gør.
  Og selvfølgelig skal mænds vilkår ikke blandes ind i kvindernes kampdag. Det må klares med en dag for mænd.
  Prøvede for øvrigt at melde mig ind i ‘Everyday sexism’ på Facebook uden held. Den er nok ikke til aliens.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>