Prostitution – vores sidste cirkustiger

Borte med blæsten er de. Så mange skønne ting, vi havde:
Kolonitidens elegante charme med masser af imperie-feeling, sukkerplantager og flittige slaver.

blog prost2 Vestindien

Og isbjørneskind foran ildstederne.
Borgerskabets og overklassens tiltalende endeløse gæstebud, som blev holdt på benene af Laura, der tjente forever, 24/7 idet arbejdet bar langt det meste af lønnen i sig selv.
Masser af cigaretter i stuerne og på gaderne, på klubberne, på redaktionerne og i flyet på vej til Rio de Janeiro.

blog prost2 rygning

Cirkustigre – så trist at måtte undvære de dygtige fætre.

blog prost2 cirkustigre

For ikke at tale om offentlige henrettelser, den største folkeforlystelse ever, som samlede hele befolkningen i eufori på torv og fælled, hvor der blev parteret løs, så det var en fryd. Alt det maleriske, fascinerende, ægte – ting der har henrykket millioner og som i dag bare er nostalgiske drømmebilleder med en særlig kolorit og en duft af tiden fra før verden gik af lave.

Tiden før rygepolitik og sundhedsforskning, dyreværnsforkæmpere, fagforeninger og trepartsforhandlinger, moderne lovgivning, demokrati og FN og alt sådan noget kedeligt noget. Alt det, der stopper festen, kortslutter anlægget og tænder lyset med en spand koldt vand af facts og pådutning af dårlig samvittighed og dødssyge krav, der får alting til at minde om en tur med bussen til et forstadsindustrikvarter i regnvejr i januar.

Og nu vil de også tage vores glædespiger. De festlige skøger, de herlige horer, de muntre maitresser, de lykkelige letlevende piger, der er fjasende og fjollede, altid smilende og med på den værste.

blog prost2 mand m luder

De er en nødvendighed i vores liv, de er en grundpille i vores kulturhistorie, hvor de til alle tider har fornøjet sømændene, trøstet kongerne, pirret de blaserte, ægget de elendige og været moderlige over for de mismodige.

blog prost2 loose company

Altfavnende, med alle de bedste træk fra Lolita, Florence Nightingale, Mother Theresa, Jomfru Maria rullet sammen i én on-demand pakke tilsat et generøst skvæt slavetøs, der lyder den mægtige herremand, og selvfølgelig seksuelt til rådighed. I lige præcis den dosis af aktiv eller passiv, pervers eller blid, munter eller klynkende eller bare neutral , som tiltaler Herren lige netop den dag.

blog prost2indfødtbes

Men det allerbedste er jo næsten, at de ALTID har været der, og det at være en mand der går til en luder har ALTID været en mulighed, en rettighed, en naturlighed, selvom der har været enighed i mange kredse om, at man holdt det lige under en tynd overflade af diskretion for samfundsordenens, skinhelligheden og det almindelige hykleris skyld. Men enigheden består samtidig stadig i, at ingen mand skal føle sig forkert eller dårlig eller noget, fordi han betaler penge for sex i stedet for at være sammen med en, der af sig selv har lyst til ham.

blog prost2 prodigal son in tavern

Alle ved, fra litteratur og tilbage til runestenene og frillernes tid, at mænd går til prostituerede. Flere gamle danske konger er sønner af mødre, hvis navne er ukendte, fordi de var friller. Kendte forfattere, malere og musikere har lagt alen til deres ry som levemænd og libertinere, fordi de kunne finde vej hen til en luder – flere forsøger sig såmænd med det endnu, og hyldes derfor som frisindede og farverige, spændende, virile etc.

blog prost2 van gogh

Det er en OK ting at gøre. Hvis du fødes som en dreng, har du det naturlige privilegie, at du må gå til ludere uden at skamme dig eller være et ringere menneske. Kun den fine fernis af sociale konventioner forhindrer at du er 100% offentlig omkring det – medmindre du er noget ved musikken, eller kendt som kreativ/kunstnerisk, hvor det er en del af det officielle brandingspektrum at man gør sådan noget. Vi ved alle, at vores samfund egentlig ikke anser det for skamfuldt at være luderkunde. Mål selv på din indre skamskala. Ikke den intellektuelle – men det instinktive sociale vurderingsbarometer, der fortæller hvilken skam der anses for størst af vores samfund: Luderskammen eller kundeskammen. Har du nogensinde hørt ordet ”luderkunde” brugt som skældsord? Prøv så ”Luder.”

Tanja Rahm siger, at hun ikke syntes, det var fedt at være prostitueret. Hverken generelt eller til hverdag – eller med de kunder, der opførte sig civiliseret. Hun nød hverken skuespillet, samtalerne eller den fysiske del af det hele. Og af en eller anden grund lytter alle til hende. Tusindvis af mennesker har da også overfaldet hende med grovheder i håb om at kvæle hendes udsagn. Det samme skete, da en anden tidligere prostitueret ugen efter trådte frem. Helene Nørskov Strange kom i Politiken med endnu et vidnesbyrd om, at det er hele vejen igennem skadeligt og ufedt at være prostitueret, og hun forklarer også, hvorfor man ikke kan se det, så længe man stadig er i det.

Det skabte ramaskrig blandt Politikens læsere. En lang række (mandlige) læsere reagerede som myrerne i en myretue, som nogen havde stukket en pind i: De for panisk rundt i alle retninger og pissede:

1) En anførte, at det nok mest er ludere, der udnytter kunderne – og ikke omvendt. Læseren argumenterede med en undersøgelse fra 60’erne, der viste at trækkerdrenge ofte lod sexhandler gå over i røverier.
2) En anden undrer sig over, at mange kvinder er imod sexkøb, idet han mener at de ignorerer, at prostituerede tit LOKKER kunder til at modtage deres ydelser..
3) En mener, at prostitution tit fører til fantastiske karrierer, det kan man selv se på to franske pornostjerner og en italiensk ditto.
4) Så er der selvfølgelig en, der mener, at hvis man forbyder købesex, så skal man også forbyde swingerklubber og onenightstands.
5)Og at det er vanvittigt, hvis politiet skal brug ressourcer på at jagte folk, der vil have sex, ligesom de jagter ”personer på Christiania.”
6) Naturligivis må modstandere også lige have skudt skurvede motiver i skoene: ”Kvinder er imod, fordi ”tænk hvis ”han” havde et andet sted at gå hen.”

blog prost2crybaby

7) Og endelig er der de små grædende drenge med forvrængede mundvige, der kalder på deres MOR: ”Jeg håber andre kvinder i branchen vil komme på banen med svar og indlæg. Jeg har læst indlæg fra mange kvinder med et helt andet syn på sexsalg, end det der kommer til udtryk her. Det hjælper ikke noget at generalisere udfra enkelt tilfælde.” En selvretfærdig fælle citerer bare fra Politikens serie om ‘bordellet’ (som fik kritik for at være skønmalende): “…min generelle opfattelse er, at de fleste piger kan lide dette erhverv, eftersom det er selvvalgt, og samtidig noget vi ofte har drøftet, når vi er på vagt sammen. Jeg elsker mit job, elsker mine gæster…” “…generelt er de fleste mænd, der besøger mig, ualmindeligt søde…”

Hold da op! Det er fandme vigtigt for mange, at luderkunder kan fortsætte med at være lovlige. Som i altafgørende vigtigt. Overvældende vigtigt! Nok til at komme med desperat idiotiske argumenter, som jo henholdsvis siger:

1) Det er IKKE synd for luderne, for de er onde ved kunderne. Derfor er der ingen grund til at forbyde sexkøb for ludernes skyld.
2) Det er IKKE synd for luderne, for det er DEM der bestemmer at kunderne skal købe sex. Derfor er der ingen grund til at forbyde sexkøb for ludernes skyld, og det vil desuden være synd for de mange kunder, der ikke selv kan gøre for, at de forledes til at onanere i en andens kropsåbning, mod deres vilje.
3) Det er IKKE synd for luderne, for de fleste får et fedt, glamourøst og velhavende liv, når de stopper. Derfor er det stik imod ludernes interesser, hvis vi forbyder sexkøb, det kan enhver se.
4) Vi skal slet ikke snakke om, hvorvidt det er synd for ludere, for det er totalt umuligt at forbyde sexkøb uden også at forbyde frivillig sex mellem folk.
5) Og det er jo dumt at bruge politiets ressourcer på at arrestere mennesker, der har sex med hinanden, og det vil man jo være nødt til.
6) Det er ligegyldigt, om det er synd for ludere. Og de kvinder, der nævner det, gør det kun, fordi de er jaloux på luderne, fordi deres mænd altid har en ekstra valgmulighed, så længe der er ludere. Og den valgmulighed skal mænd have, især hvis nogen kvinder ikke synes det.
7) Det er IKKE synd for ludere. De har det tværtimod FEDT, det har jeg selv hørt én sige. Er der ikke flere, der lige vil sige det og hjælpe mig her? MOAR!

Den sidste er den mest velkendte kæphest i debatten: Vi må skynde os at finde nogle ludere, der kan sige, at de synes, det hele er honky dory, top notch og aldeles anbefalelsværdigt. Bare vi også i tide havde fundet nogle enkelte slaver i Vestindien , der sagde, at de syntes, deres arbejds- bolig og kostforhold var udmærkede, og at de var tilfredse med at være ejede af Danmark. Nogle cirkustigre, der sagde, at de fik gode bøffer og havde en virkelig empatisk domptør. Nogle flere tjenestefolk som Laura, der syntes at fagforeningssnak bare satte griller i hovedet på de unge stuepiger. Og vi har jo alle hørt om storrygere, der levede til de var 100 og kun døde fordi de fik en tagsten i hovedet. Men desværre – de tog er nok kørt. Skal det her tog virkelig også forlade stationen – eller skal vi kæmpe for at holde det tilbage med næb og kløer, uden at sky nogen midler, f.eks. trusler, onde angreb og papirstynde modbeviser? Om det så kræver at vi hver især kommer med de mest skrigende desperat idiotiske argumenter imod et forbud – såsom at de stakkels uskyldige kunder bliver lokket af de slemme ludere.  (Den slags fristerinder har vi jo kendt siden middelalderen. allerede dengang var de så dominerende at man faktisk blev nødt til at futte dem lidt af.)

blog prost2 hekse

Politikerne viser foreløbig vejen ved at anvende det mest effektive middel til tilbageholdelse af farlige tog: Absolut og total tavshed – en markant mangel på reaktion, der i dette tilfælde virker som en aktiv handling, der egentlig må kræve en del energi. Ikke mindst fordi debatten er helt oppe og ringe i Norge, hvor politikerne med stor interesse forholder sig til problemerne – og endda lytter til og debatterer med danske Tanja Rahm, der hidtil ikke har fået en eneste henvendelse fra en politiker, endsige en omtale. Nej, i Danmark vil vi ikke have stoppet den fest det er, at mænd må købe ludere. Vi vil OVERHOVEDET ikke høre noget der kunne få os til at føle at vi som samfund burde ændre retning. Vi værner krampagtigt om det som vigtigt, festligt, nødvendigt, identitetsskabende, bedre end både cirkustigre, cigaretter, billige tjenestefolk, søndagsblodbade på Fælleden og fede kolonier med gratis sukker – tilsammen.

29 thoughts on “Prostitution – vores sidste cirkustiger

 1. Jeg vil vælge en lidt anden vinkel end den om offerrollen.
  Jeg vil gerne tale om rettigheder. Retten til at gøre med egen krop hvad man lyster.
  Det inkluderer også ting der måske ikke just er sunde, feks rygning eller overdrevet alkoholindtag.
  Hvad nu hvis man ønsker at sælge sex? Skal samfundet forhindre det? Det er ens egen krop man bruger til formålet. Og hvad hvis vi vender os mod mænd der sælger sex? Er Allan et stakkels offer, hvis kunder skal kriminaliseres, fordi han gør det?

  Der er ingen tvivl om at der findes mennesker i branchen der aldrig burde have været der. At sælge sex er ikke for enhver. Det kræver nogle forudsætninger som så mange andre job. At have en psykisk lidelse, have været udsat for sexuelle overgreb, have problemer i forhold til det modsatte køn, have problemer med sex, er alle grunde der gør, at man bør holde sig langt væk.
  I stedet for generelle forbud, finder jeg samfundet bør lave hjælpeforanstaltninger der kan hjælpe de mennesker ud af branchen der aldrig burde have været der.

  Når man lytter til sexarbejdere finder man udsagn der peger i hver sin retning. Nogle har det godt med deres erhverv, andre har det ikke. Som nævnt er det ikke for alle. På basis af deres udsagn kan jeg ikke afgøre om branchen i sig selv er problematisk.

  Det afgørende for mig er det frie valg. At kunne bestemme over egen krop. Så må samfundet træde til og hjælpe dem der træffer det forkerte valg. Gerne med opsøgende arbejde. Ganske som vi har tilbud til andre der træffer forkerte valg.

 2. Pingback: Á hverfanda hveli | *knúz*

 3. Vel skrevet. Et spark i røven på luderkundene og deres sympatisøre. Men det stikker mig i øjnene når man bruger ordet sex i forbindelse med prostitution det er jo en onanering “i en andens kropsåbning” mod betaling.

  Overskriften “Der er ikke politisk flertal for at gøre købe-sex ulovligt i Danmark” burde være “Der er ikke politisk flertal i Danmark for at gøre det strafbart at onanere i en andens kopsåbning mod betaling”

 4. Jeg må hellere lige skære ud i pap, at jeg synes at et forbud mod at købe sex vil være en god idé. Jeg går på ingen måde ind for at kriminalisere de prostituerede. Bare for en ordens skyld, da nogle kommentatorer åbenbart ikke kan forstå det, når de læser indlægget, eller måske ikke får læst det færdigt, inden de farer til tasterne . Derfor er det altså spild af tid at skrive kommentarer, hvor man råber op om, at jeg vil kriminalisere de prostituerede. Det er nemlig sludder og vrøvl, grebet ud af den tomme luft. Håber, jeg har gjort mig forståelig for alle nu – tak, og fortsat god dag:-).

 5. Gud fader dog – du snakker om mænd der farer i flint og løber rundt som myrer fra et angrebet myrebo, men udelukker Torben fra at debattere på din blog, fordi han mener noget andet end dig – vel at mærke EFTER du har lagt ham ord og meninger i munden?

  Jeg er ked af at debatniveauet ikke er bare en smule højere. Det KAN jo være at der er folk som ikke mener som dig UDEN at de er komplet idioter?

  Jeg er ked af det, men jeg kan altså ikke se at det her er hverken sublimt, velskrevet, veloplagt eller bare tilnærmelsesvis noget der vil rykke en eneste hegnspæl i debatten – jeg ser kun endnu et indlæg skreget i en skinger tone, og absolut uden forståelse for andre meninger end din egen.

  Jeg mener at der er en masse problemer i branchen som vi selvfølgelig skal tage hånd om som samfund. Men løsningen er på ingen måde at forbyde folk at tage penge for at give sexuelle ydelser. Handlede kvinder er slaver ja, men det ER jo forbudt med slaveri! Overgreb på børn er afskyeligt og – ja, overgreb – men det er jo også forbudt! Hvorfor bliver I ved med at hive andre kriminelle handlinger op af hatten og bruge dem som undskyldning for at kræve sex for penge forbudt?

  Jeg vil fandeme selv bestemme om jeg vil tage penge for sex, hvis jeg har lyst til det. At andre har været udsat for ulovligheder kan jeg virkelig ikke se skulle ændre min ret til det. Det er MIN krop, så det er MIT valg!

  • Jeg udelukker Torben, fordi han skriver noget groft fornærmende mod en tredje person og i en tone, som jeg ikke ønsker på min blog. Derfor!
   Ja, man kan altid beskylde andre for at være skingre, hvis de siger noget, man synes dårligt om – og det har du så netop gjort overfor mig. Det er lidt ærgerligt, for så er dit niveau jo ikke deroppe, hvor du synes, sådan et bør være.
   Men måske er vi slet ikke uenige, for det du er imod, er at du har opfattet det som om, at jeg vil gøre prostitution ulovligt. Men det er det modsatte, jeg siger. Jeg har aldrig sagt eller skrevet, heller ikke i dette indlæg, at jeg mener, at det skal forbydes at tage penge for sex. Jeg går ind for at kriminalisere sexKUNDER. Der er en væsentlig forskel.
   Jeg går 100 % ind for, at hvert menneske bestemmer frit over sin egen krop uden samfundets indblanding.

   • Hvorfor kalder du det “tage penge for at GIVE sexuelle ydelser” det er vel ikke noget du giver men noget du sælger ?

 6. Tak for et godt indslag. Nu er en af de mange mænd, som aldrig har gået til en prostitueret, da det er mangle for respekt for kvinden og for mig selv. Hvis jeg skal have sex med en kvinde, så skal begge have lyst til det og under romantiske forhold, ellers er det voldtægt, af den som ikke har lysten til sex også hvis der er penge/gentjenste ned i billedet.

 7. SÅ godt brølt løvinde. Og “sjovt” som debatten uværgeligt bliver drejet om til prostitueredes ret til at sælge sex – selv om den egentlig handler om købesex. Man VIL bare ikke diskutere købesex.

  Men det er der jo intet nyt i, for sexkøberne har altid kunne skjule sig bag de prostituerede, der hver eneste gang bliver skubbet frem foran dem som et skjold mens køberne i deres flyverskjul sviner enhver exprostitueret til, der vover at pille ved illusionerne. Det er patetisk og ynkeligt

 8. Tak for et sublimt, veloplagt, præcist, morsomt, cool og virkelig, virkelig velplantet indlæg i debatten!

 9. Okay skal vi ikke lige være enige om at der ikke er nogen der har tvunget dem ind i prostitution? Så at sammenligne dem med slaverne fra Vestindien og tigere i bur er nok lige at strække det lidt. Jeg synes bestemt at det er et skråplan hvis politikerne skal til og bestemme over min krop! Tanja Rahm har så være udsat for nogle ting i hendes barndom der gør at hun havde et forkvaklet forhold til sex. Der burde bordellerne måske gå lidt mere op i hvorfor pigerne ønsker at gå ind i prostitution, ligesom de gør når producenterne af danske pornofilm har nye piger til samtale for at høre hvorfor de har lyst til at lave porno. Og når vi nu snakker porno, så må vi jo også forbyde porno hvis vi forbyder prostitution, da det jo grundlæggende bare er prostitution på film. Men for at komme tilbage til Tanja, så er det jo systemet der har svigtet hende med de ting hun er blevet udsat for. De burde have samlet hende op tidligere så hun aldrig var havnet i prostitution. Men at lave en lov der skal bestemme hvad jeg må bruge min krop til, skal på ingen måde laves på baggrund af at der er nogle piger der går ind i prostitution grundet psykiske problemer. Til gengæld tror jeg at en legalisering af prostitution kan være vejen frem hvis man kan give dem ordnede forhold og opsyn, og muligvis kombinere det med en psykisk evaluering inden pigerne får lov til at gå ind i prostitution. Så kan man samtidig forbyde gade prostitution så vi får de prostituerede væk fra gaderne.

  • 1. Om vi skal være enige om noget, du definerer ud fra dine præmisser? Det bliver et nej tak herfra.
   2. Det med at politikere skal bestemme over din krop tolker jeg som om du vil føle det begrænsende, hvis der lovgives om at du ikke længere må bruge prostituerede til din krops behov. Den følelse af at have krav på noget har jeg skrevet min mening om både i dette og forrige blogindlæg.
   3. Mht. Tanja Rahm, bør du give hende en undskyldning for at udslynge en så fordrejet og ualmindelig uforskammet anklage – ”forkvaklet” – som i øvrigt diskvalificerer dig fra at kommentere yderligere på min blog.
   4. ”Så må vi også forbyde porno.” Jeg er ærligt talt træt af folk der siger, at hvis man mener noget, skal man også mene noget andet, og skal noget forbydes, skal man også forbyde noget andet. Her holder vi os til emnet.
   5. Alle mennesker kan kun gå ind for ordnede forhold, støtte og hjælp til mennesker med problemer, af begge køn, uanset om de overvejker at prostituere sig eller allerede er prostituerede. Diskussionen handler –som nævnt – om forbud mod at KØBE SEX og den enorme modstand mod dette forbud, som ses allevegne, og som du selv illustrerer som et skoleeksempel til lejligheden!

   • Hvorfor skal folk ikke “havne i prostitution” samtidig med at du hævder det er frivilligt Torben- kan du slet ikke høre hvor modsætningsfyldt det lyder ?

  • Ja Torben og en legalisering har jo virkelig hjulpet de mange prostituerede fra Østeuropa, Afrika og Thailand, der arbejder på bordeller i det meste af Europa – dem, der er allerflest af i Europas sexindustri – særligt i de rufferilegale lande.

   Det har i dén grad hjulpet på antallet af alfonser – NOT! Det har i dén grad hjulpet på vold og mord på prostituerede i den rufferilegale del af sexbranchen- NOT! Og det har virkelig – som i VIRKELIG hjulpet med til at fjerne den organiserede kriminalitet, der ejer og driver bordeller i lande med rufferilegal prostitution – NOT!.

   Så hvad du vil eller ikke vil med din krop er egentlig underordnet – men overtræder du loven må du bare regne med at blive anholdt eller få en bødestraf. Sådan er det jo.

  • Jo Torben, der er faktisk ofte nogen som har tvunget dem ind i prostitution. Det kaldes ‘handlede kvinder’, det er PRÆCIS det samme som slaveri. Når 1 af 7 danske mænd synes det er i orden at købe sex af en handlet kvinde så kan den slags forretning fortsætte medmindre der lovgives imod det.
   En anden slags tvang kan være seksuelt misbrug og anden traumatiserende/hård baggrund som gør at kvinden ikke føler at hun har et valg.
   Og selv hvis man går ind i prostitution uden nævnte problemer, så er det jo et erhverv som nedbryder kvinden. Så uanset hvor stærk man mener man er så vil det ødelægge en. Det var tydeligt i de kronikker som har været fremme før og er nu igen blevet beskrevet af kvinder der har oplevet det.

   Det er så nemt at kritisere den svage part og benægte det traume som et anden menneske oplever bare fordi man ikke selv forstår den. Men det er også et udtryk for komplet mangel på empati.

 10. jeg har selv været i den branche….. jeg startede med at være det som barn jep i hørte rigtig som en lille pige på 5-6 år en mand syntes det var okay at leje med ud til andre da jeg så blev voksen endte jeg hos en fotograf som senere blev dømt for at lokke piger ud i det …. hvis folk kendte bare 2 % af min barndom og ikke kunne se det ikke var et valg jeg havde men jeg ikke havde lært andet så der noget galt….

  • Kære Kristina. Det er jeg rystet over at høre. Og ked af det for dig. Det lyder ufattelig rædselsfuldt. Jeg håber, at du er Ok i dag. Og tak fordi du er så modig at give dit bidrag her.

  • Kære Kristina
   Modigt at fortælle om det. Håber din historie kan være med til at stoppe at andre skal igennem det samme.
   Jeg håber alt det bedste for dig.

  • Tak for at du deler, Kristina. Jeg er helt rystet af det du har skrevet, men synes det er stærkt at du stiller op med din personlige erfaring.

   Sender varme tanker

 11. Tak for et muntert indslag, og dog så alvorligt. Undrer mig også over den larmende tavshed som magthaverne udøver. Lad os håbe at din, Tanja Rahm, Helene Strange og vi andres “støj” når inden for murerne.

 12. Og du kører jo bare derudaf! Fortsætter med at dele på fjæsen…

  Vi kan fandeme ikke lade to søstre alene med at blive svinet til på den måde blot for at sige deres egen personlige sandhed!

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>