Feminine dyder

blog kvinder regering2

“Det blev endnu værre, da kvinderne fik magten,” skrev en debattør i Politiken i går. Hun hedder Ninon Schloss, og hun var med til at starte dansk kvindekamp. Hendes klage går på, at kvinder ikke lever op til klassisk feminismes forventninger: “Da kvindebevægelsen slog igennem i 70′erne, troede vi, at det ville gøre en forskel, når kvinderne fik politisk magt. Vi tog fejl.” Og så påpeger hun, at det er tre kvinder, der nu står “i spidsen for den mest hjerteløse regering i mands minde.”

Well..det er meget muligt. Men altså…jeg synes, at Schloss på vegne af feminisme før, nu og til enhver tid laver helt unødvendige benspænd og selvmål. For det rammer ind i den holdning, man kan møde hos modstandere af kønnenes ligestilling: At kvinder skal være bedre end mænd. At “se bare Helle Thorning, hun gør det sgu ikke ret godt, så kvinder egner sig åbenbart ikke til at have for meget magt” osv. Kvinder dømmes i forvejen hårdere end mænd på en lang række områder. Senest er det i den forløbne uge kommet frem, at deres videnskabelige arbejde bedømmes markant strengere end mænds. Så synes jeg, det er ærgerligt at gå ind fra feministfløjens side og lægge lidt den samme logik for dagen: At kvindelige regeringsledere bør være bedre end mandlige.

King_Jr_Martin_Luther_093.jpg

Excuse me, lovede borgerrettighedsforkæmperne i 60′erne, at alle afro-amerikanere når de fik lige rettigheder skulle være mere altruistiske end resten af samfundet? Skulle det følge med som en slags betingelse for at få normale rettigheder, at man så skal være bedre mennesker end dem, der havde rettighederne først?? Øhmm…

“Markedsideologien er nået til feminismen,” skriver Schloss videre. “Vi drømmer ikke om at være Moder Theresa, men Sheryl Sandberg.” Jeg synes også, det er ærgerligt, for en masse Theresa’er ville helt sikkert gøre flere underværker for menneskeheden og dens fremtid end en bunke Sandberg’er. Det er jeg overbevist om. Men….jeg vidste faktisk slet ikke, at kvindebevægelsens idol var Moder Theresa.

blog kvinder Mother

Jeg er med på, at kvindebevægelsen i sit udgangspunkt var integrereret i venstrefløjens klassekamp, og at de to kampe hang sammen engang. Der vil vel også altid være visse træk i en kamp for flere rettigheder til bestemte grupper, som har et venstreorienteret islæt: Selve det at man anerkender strukturer som det, der skal ændres, hvis der skal flyttes noget, fremfor at tro på den evige, almindelige overladelse af alting til individet, idet man fastholder, at man er sin egen lykkes smed, hvis man vil have bedre forhold… Men, men! Vi skal vel ikke fastholde kvinder i forpligtelsen til at være omsorgs-agtig, opofrende, medmenneskelig og en masse andre fælles, kønsbaserede træk? Skulle vi ikke hellere vedtage at alle mennesker er forskellige, og at man ikke kan forvente noget helt specielt af mænd, fordi de er mænd? Eller af kvinder, fordi de er kvinder? At forvente noget helt bestemt af kvinder minder lidt for meget om gamle dages “dameside” i aviserne.

blog kvinder husmoder

Hvor hele resten af avisen var varieret udfyldt med stof om politik, økonomi, sport osv. fra ind- og udland, så kunne man bekvemt indpasse alt hvad der interesserede damerne på en enkelt lille side. Heldigvis interesserede alle damer sig jo også for det samme lille snævre emneområde.. og det var de helt enige om.
Schloss skriver endda: “Flere fagforeninger venter på, at der næste gang ikke bliver forhandlet, men dikteret. Det er “ukvindeligt.”

Det lyder, som om det at være kvinde gør, at man er ekstra forpligtet som menneske? Det er jeg uenig i. Alle mennesker bør opføre sig ordentligt. Men kvinder er altså forskellige.. og de må vel have lige så meget ret som mænd til at skalte og valte, mene noget åndssvagt, være irriterende, uansvarlige, magtliderlige, hjerteløse, korrupte m.m.? Selvom det ikke lever op til Moder Theresa-standarder, og selvom ingen naturligvis bør være sådan. Men MENNESKER har vist sig i meget vidt omfang at være sådan, også når de er veluddannede, priviligerede og magtfulde. De færreste forventer vel også, at mænd skal have Desmond Tutu eller Ghandi som idol i al deres gerning? Eller måler dem op imod dem, hvis de er dårlige ledere?
Så lad os tale om folk på posterne og ikke “kvinder.” Lad os kritisere, påskønne og bedømme folk af alle køn for det, de gør, uden at tage deres køn med i betragtningerne.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>