Facebook-strategien der blæser i vinden

Jeg sendte i sidste uge nogle spørgsmål til Facebook om, hvilke overordnede overvejelser de har om deres ansvar for det, der foregår på deres medie. Og deres svar viser i en noget ildevarslende grad ingen tegn på dybe tanker om dette lille issue.

Jeg valgte ikke at spørge specifikt ind til voldtægtssiderne, for det har vi jo i tidens løb set masser af svar på, der alle har efterladt mig med følelsen af at forskellige mure karambollerede med min pande. Og nu, vupti, har de sandelig igen en gang fået flettet et af disse svar ind som en del af deres svar på et spørgsmål om deres overordnede ansvar.. det er det, jeg har fremhævet med fed i første svar, og som er identisk med det skriftlige svar, som blev sendt til #DR2 den 3. maj i det program, om sagen, jeg medvirkede i. Svarene her kommer fra den nordiske Head of Policy-chef, danskeren Thomas Myrup Kristensen, og det er Northern Link PR, der har sendt dem til mig fra ham.

Mit første spørgsmål: Hvordan forholder Facebook sig til jeres ansvar for evt. hadefulde stemninger, der måtte opstå eller forstærkes som følge af intern opildning mellem brugere på visse grupper på Facebook?

Svar: Mere end en millard mennesker udtrykker sig selv og kommenterer på den verden vi lever i gennem Facebook og langt det meste af tiden foregår det helt uden problemer. Indhold på Facebook skabes af brugerne og reflekterer det samfund vi lever i. Vores fælleskabsregler og vores erklæring om rettigheder og ansvar (www.facebook.com/policies) beskriver vores regler til brugerne og vi tolererer ikke materiale, der opfattes som direkte skadeligt. Vi reagerer hurtigt når vi får rapporter om tekst eller billeder der ikke overholder vores regler and vi opfordrer folk til at rapportere indhold de finder måske er i strid med vores regler til os. Rapportering kan gøres gennem links der finder overalt på Facebook.

I øjeblikket er vi i gang med at revidere vores regler med hensyn til grafisk vold. At nå frem til indholdsregler der gør det muligt for mere end en milliard mennesker at udtrykke sig mens man også respekterer andres rettigheder og følelser er en konstant process. Vi ønsker at beskytte vores brugere og samtidig bevare, så vidt som muligt, deres evne til at kommentere på den verden vi lever i. Mange af siderne med kontroversiel humor som er blevet fremhævet på det sidste er afskyelige også for mange af os, der arbejder hos Facebook.  Den type indhold udfordrer os alle og kan være stærkt ubehagelig. Det er let at forsvare synspunkter, vi kan lide, men det er yderst vanskeligt at forsvare dem, vi foragter. Vores tro på værdien af åbenhed er dog kun virkelig reel, når vi er villige til at gøre det sidste. Vi mener også, at det ikke altid er en løsning at fjerne indhold. Der skal være frihed til at debattere alvorlige emner som disse, hvis vi skal bekæmpe fordomme. Det er dog sådan, at i et så forskelligartet fællesskab med en millard brugere ser vi til tider at folk poster indhold som opfattes som krænkende eller folk forsøger sig med grovkornet humor. Selv om det kan være vulgært og stødende, er usmageligt indhold i sig selv en overtrædelse af vores politikker.

Mit andet spørgsmål: Hvilken strategi/andre proaktive tiltag har Facebook i forhold til den dokumenterede effekt af ekstreme holdningers generering i “ekkokamre,” som der findes talrige af på Facebook, også med meget aggressiv retorik?

Vi har længe haft den opfattelse at vores krav om at folk skal benytte deres rigtige navn (vores real name policy) i samtaler og debatter på Facebook skaber et tryggere og mere åbent miljø hvor alle skal tage ansvar for deres synspunkter og handlinger.

..Og sådan var ordene.Havde vi været i radioen, ville jeg have spurgt: – Det vil altså sige, at Facebooks proaktive tiltag i forhold til generering af ekstreme holdninger udelukkende består i, at folk skal bruge deres rigtige navn?

Og så ville jeg have spurgt: – Mener du at alle på Facebook optræder under deres rihgtige navn? Hvordan vil I sikre at dette kommer til at ske? Har I overvejet andre tiltag end at leve i håbet om, at folk tager ansvar for deres synspunkter i og med, at du som den eneste jeg har mødt tror at folk optræder under deres rigtige navne? etc..
Men det er svært at stille opfølgende spørgsmål til en person, man ikke kan komme til at tale med.

 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>